De datum was 22 september 2021. De plaats Het Stadskantoor Dordrecht. De aanleiding een onderzoek van de Gemeente Dordrecht hoe de culturele amateurverenigingen door de Corona crisis waren gekomen. Aardig wat verenigingen hadden een afvaardiging naar deze vergadering gestuurd, voor JD’s Big Band waren voorzitter en secretaris aanwezig. Het was een nuttige bijeenkomst met als één van de opbrengsten dat een overlegorgaan is ontstaan,  samengesteld uit een aantal van de aanwezigen. Voor onze Big Band heeft Ruud zich hiervoor aangemeld. Op 18 oktober is deze groep bij elkaar geweest en heeft zich gebogen over de vraag: wanneer kunnen de Dordtse culturele amateur verenigingen zich presenteren. En zo is het balletje gaan rollen dat op 4 juni tot stilstand kwam. Veel steun is gekomen van de toegevoegde projectleider van To Be. Op deze wijze is het programma tot stand gekomen met op meerdere plaatsen in de stad optredens of presentaties en dat allemaal onder de noemer Cultuur op de Hoek.

En zo werd het 4 juni. Een zaterdagmiddag met een zonovergoten en een goed gevuld Scheffersplein. Daar stond een mooi groot podium en voor de geluidsvoorziening was gezorgd door de organisatie. Een prima geluid was het gevolg. Wim van der Spek had ons optreden gevolgd en gaf als commentaar dat het geluid optimaal was. Alles was hard genoeg en goed te horen, zonder dat er instrumenten boven de rest uitkwamen. Het goed kunnen horen was ook van toepassing op het podium en dat inspireerde de bandleden weer tot goed spel. Slechts de saxen gaven aan elkaar niet te hebben kunnen horen, waardoor ze het idee hadden alleen te spelen. Maar als geheel een goede weergave van het geluid. Wim merkte ook op dat het spel uitstekend was en, zoals hij zei, weer stukken beter dan toen hij twee jaar geleden nog zelf meespeelde. Ook andere toeschouwers uiten zich positief over dit optreden.

Daarbij moeten ook de twee zangers genoemd worden, Gerard Groot en Jim Flach, die de zangpartijen prima hebben ingevuld op hun eigen manier, Jim als “crooner” en Gerard al swingend. Jim vulde de melodielijn in van All of Me en The Girl from Ipanema en Gerard liet zich horen in Cry me a River en Feelin’ Good. Aan het einde stonden de twee mannen samen op het podium en op de klanken van Merci gaven zij een indrukkwekkende parodie op de Raggende Manne. Maar fijn dat zij erbij waren en het zelf ook naar hun zin hebben gehad.

Rest nog op te merken dat tezamen met de andere groepen die her en der verspreid door de stad een optreden verzorgden het initiatief dat Ruud met de werkgroep heeft opgezet een groot succes genoemd mag worden, mede door de geweldige ondersteuning van de mensen van ToBe.        Cultuur op de Hoek is het waard om jaarlijks een plekje te krijgen op de evenementenkalender van de stad Dordrecht.