Jubilate’21 was een feestje van Jubal, opgezet ter gelegenheid van het 110 jarig bestaan van Jubal, met een knipoog naar het 70 jarig bestaan, dat in 1981 ook op het voetbalveld met meerdere korpsen in het programma werd gevierd onder de naam Jubilate’81. Verdere overeenkomsten waren er niet. Wel verschillen, zoals het weer. In 1981 was het die hele dag regenachtig en de grasmat had er daardoor zwaar onder te lijden dat er duizenden voetstappen op werden gezet. Voor de uitvoering van dit jaar kregen we te horen dat er geen stoelen met pootjes op het veld mochten en dat gold ook voor het drumstel, het keyboard en de muziekstandaards. Voor de stoelen werd geprobeerd stoelen te vinden met een doorverbonden buis in plaats van pootjes, maar twee dagen voor de 18e bleken die niet te krijgen. Zo was er even paniek in de pauze van onze repetitieavond.  Hoe moesten we nu spelen? Na enig overleg leek de beste oplossing het gras op de plek waar wij gingen spelen af te dekken met boardplaten. Er bleken vijf van zulke platen in het JMC te staan, die mochten we gebruiken. Maar om de hele Big Band op board te krijgen, hadden we twaalf platen nodig. En die kwamen er.  Zo kostte het wel moeite om volgens de richtlijnen van FC Dordrecht onze Big Band speelklaar te krijgen, maar het is wel gelukt. Het roept wel de vraag op wat je er voor over moet hebben om op te kunnen treden?

Natuurlijk, het is niet zo maar een optreden en natuurlijk wilden we niet ontbreken bij dit jubileumfeest van onze grote broer. En we waren natuurlijk ook blij dat na maandenlang alleen spelen voor de eigen leden, we nu eindelijk weer ons programma aan publiek konden laten horen. En zo stond er een bijna complete Big Band op de boardplaten om een half uur lang het publiek op de zich langzaam vullende tribune te kunnen vermaken. Daarbij was ook gastspeler Robby Stal, door Jan gevraagd, omdat het er op een bepaald moment naar uitzag, dat met name de eerste trompetten onderbemand zouden zijn. Uiteindelijk bleek Peter toch deze avond aanwezig te zijn. Ook was onze oud-drummer Gerard Stuurman weer even bij de band aangesloten, omdat de huidige drummer met vakantie was. Over het algemeen hebben we daar goed gespeeld. Ach, er ging wel eens een loopje ongelijk, of een solo kwam niet helemaal uit de verf. Maar na anderhalf jaar inactiviteit was het allemaal zeer aanvaardbaar. Vermeld dient nog te worden dat onze “jongste” bandleden, Herman en Heike, die zich rond de zomer met hun altsax bij ons aansloten, hebben meegespeeld alsof ze nooit anders hebben gedaan. Van een betrouwbare bron op de tribune hoorde ik dat het daar heel goed overkwam en dat de gespeelde nummers leuk waren om naar te luisteren. En daar doen we het toch voor. En zo heeft Jubal een aantrekkelijk begin van de muzikale avond gekregen.