Jubilate'21 indoor

De tweede keer in korte tijd heeft JD’s Big Band een event door Jubal georganiseerd in het kader van het 110 jarig bestaan mogen openen. Op 9 oktober was deze keer de indoor variant van het event dat eerder op het veld van FC Dordrecht werd gehouden. Zelfde formule, maar andere deelnemers. Wat gelijk bleef, was dat JD’s Big Band de avond mocht openen. Hadden we op 18 september niet de beschikking over een zangeres, deze keer was Licia in de gelegenheid  om de zangnummers in te vullen.

Hierdoor werd een deels ander programma ten gehore gebracht. Ook nu vulde de tribune zich tijdens het half uur durende optreden langzaam. Maar de aanwezige toeschouwers kregen wel wat voorgeschoteld.  ‘In the Stone’ spetterde vanaf de vloer tegen de tribune op en leverde een dankbaar applaus op van de aanwezigen. Het was dan ook prettig spelen in de hal, met voor ons een goede akoestiek. Het geluid verdween niet in het luchtledige, zoals op het veld, waardoor de verschillende groepen elkaar heel goed konden horen en dat stimuleerde kennelijk tot het brengen van een spetterend optreden, waarmee we aan de toehoorders die JD’s Big Band nog niet kenden of van lang geleden nu een geweldig visitekaartje hebben afgegeven.

Daarna hadden we tien minuten de tijd om alles wat op de vloer stond buiten de roldeur te krijgen en de vloer vrij te maken voor het eerste korps. Het lukte net, waarbij vooral de jongens van het geluid zichzelf geweld moesten aandoen, door niet alles netjes op te bergen, maar alles voor de hand op te pakken en pas buiten orde in de chaos aan te brengen. Gezegd moet worden dat de tien minuten net voldoende waren, omdat alle leden een handje toestaken. Waarvoor dank.

In de verkiezing “speler van de dag” heb ik als enig jurylid bepaald dat Gert-Jan de absolute winnaar is. Gert-Jan is onze bassist, maar is daarnaast de voorzitter van een scoutinggroep. Deze had precies op 9 oktober een feestdag gepland met afsluitende barbecue. Daar kun je als voorzitter natuurlijk niet ontbreken, dus had Gert-Jan zich netjes afgemeld voor het optreden in de Deetoshal. Toen bleek dat, ondanks verwoede pogingen daartoe, geen vervanger kon worden gevonden, voelde Gert-Jan zich toch weer verantwoordelijk. “Deze muziek heeft gewoon een bas nodig”, zo zei hij de donderdagavond tijdens de repetitie tegen mij. En zo kwam hij een paar minuten voor aanvang van het optreden de hal binnenlopen, pakte zijn jasje, deed zijn stropdas om, pakte zijn bas en was klaar om mee te spelen. En zo werd hij de winnaar van de verkiezing “speler van de dag”.

Als goede tweede eindigde onze “ inval” zangeres Licia. Sophie was niet beschikbaar en alleen Licia gaf aan op deze avond wel te kunnen komen zingen. En hoe! Het lijkt of Licia nog altijd groeit als zangeres. Tegelijkertijd heeft zij ervaren dat ook onze Big Band nog altijd bezig is beter te worden. Dus was het een geslaagde combinatie. Hierbij moet vooral worden opgemerkt  dat het nummer “All of me” nooit door Licia samen met de Big Band is geoefend. Zij heeft de avond voorafgaande aan het optreden het nummer thuis ingestudeerd met behulp van de orkestband. En ze zong het nummer zonder enige aarzeling alsof we dit nummer al jaren samen brengen. Hulde hiervoor. En prettig je weer eens bij onze Big Band terug te zien. Het is fijn als je zo’n zangeres als reserve hebt klaarstaan!