Twee jaar lang was het niet mogelijk om de viering om de boom op de Markt in Gouda te kunnen vieren. Corona verpestte dat voor iedereen. Gelukkig was het dit jaar weer mogelijk om op de gebruikelijke wijze kerst te vieren. En dat betekent voor onze Big Band dat we voor de negende keer deel uit konden maken van het grote festijn in het hart van Gouda.  In de tussentijd is er wel het één en ander gewijzigd. Zo is er een nieuw contactpersoon voor onze Big Band in de organisatie gekomen. En deze keer was er ook weer een ruimte waar deelnemers zich konden opwarmen in een groot gebouw, waar genoeg te krijgen was: koffie, koekjes, broodjes al of niet met warme worst, twee soorten soep, afijn, te veel om op te noemen. Wat ook anders was, was het feit dat ons een achtkantige tent die eruit zag als een muziektempel werd aangeboden om daarin te zitten.

We hebben de maten in onze repetitieruimte uitgemeten en kwamen tot de conclusie dat wij wel in die tent zouden passen en hebben volmondig ja geantwoord op deze vraag. We pasten inderdaad in deze tent, met een beetje inschikken hier en daar, maar het was een fijn extra deze avond.

We troffen het niet dat deze vrijdag precies viel in de koudste week van de winter, tot nu toe dan. Met nachttemperaturen van zeven graden of meer onder nul en overdag een temperatuur rond het vriespunt was het spelen weer een uitdaging. De vrieskou deze avond deed het spel geen goed en dat de leden het koud hadden was te horen. Maar toch kunnen we niet klagen. Op kou kun je je kleden en het weer kan veel slechter zijn. Dat bleek al een dag later toen er in de avond ijsregen viel. En de week na die van de Kaarsjesavond was weliswaar warmer maar dan wel met regen. En spelen voor een nat plein waar de bezoekers zo snel mogelijk van weglopen, dat wil je ook niet.

.

Rond de klok van acht uur startten we ons eerste blok met kerstnummers. Dat was een goed moment omdat toen de meeste mensen uit de richting van de grote kerstboom kwamen lopen op weg naar de terrassen. Maar toen wij gingen spelen bleven heel veel mensen staan om te genieten van de vrolijke en swingende klanken en niet te vergeten de vocale bijdrage die Jim Flach leverde.

In de weken voorafgaand aan dit optreden is tijdens de repetities al gebleken dat we de songs goed konden spelen, tot zelfs het dit jaar na lange tijd weer op de lessenaars gezette Here Comes Santa Claus Medley. En ook op het plein werden de nummers met veel overtuiging gebracht, strakker dan we voorheen speelden en met meer verschil in volume bij de zachte of de harde passages. Opnieuw was O Holy Night een hoogtepunt, mede dankzij de zang van Jim, die zelfs de toon tijdens de vele laatste maten wist uit te zingen.

Na drie kwartier was het tijd om even te pauzeren en zelf wat warms te drinken of te eten. Daarna deden we het hele programma nog een keertje over. Het totale geluid was in deze herkansing nog beter dan tijdens het eerste blok. Tijdens onze pauze had ook het merendeel van het publiek een plekje ingenomen op één van de vele terrassen, maar nog altijd stond er een groep mensen te kijken en te luisteren naar wat wij brachten. En zij beloonden ons met een dankbaar applaus nadat we ons laatste nummer hadden gespeeld. Het afbreken van ons materiaal daarna ging vrij snel. Al heel gauw was het podium zo leeg als we het bij aanvang hadden aangetroffen en stonden alle spullen klaar om in de materiaal bus te worden gezet. Met dank aan degenen die hier en later bij het JMC een handje hebben uitgestoken.  Hopelijk krijgen we in de loop van 2023 te horen dat we volgend jaar voor de tiende keer een bijdrage mogen leveren aan Gouda bij kaarslicht. Ik kijk er al naar uit.