Op 10 juni konden we optreden in winkelcentrum De Bieshof in de wijk Stadspolders te Dordrecht. Hier werd met enige zorg naar gekeken, want de voorspelde temperatuur deed vermoeden dat het een zweterige aangelegenheid zou worden. En hoe dichter we die zaterdag naderden, zoveel te hoger werden de verwachte temperaturen. In ieder geval zou de tropische grens van dertig graden worden overschreden. Dat deed vermoeden dat het bakken zou worden in een warm winkelcentrum en daar zat niemand op te wachten.

Toen ik die zaterdagmiddag aankwam bij het winkelcentrum, zag ik het beloofde podium al staan. Een kunststof podium in de volle zon. Maar wat ontbrak? Wel, de groep die op dat moment op het podium had moeten spelen, de concertband van Prins Willem van Oranje. Die waren er wel en zaten ook te spelen, alleen niet op het podium, want daarop was het veel te warm. Helaas voor de organisatie, die een podium had ingehuurd, maar dat die dag niet gebruikt is en ’s middags ongebruikt weer kon worden afgebroken. De concert band zat nog wel in de zon te spelen, best goed eigenlijk, maar de andere deelnemers, naast JD’s Big Band het popkoor Route Sixteen, ook heel leuk, zochten een plekje in de schaduw voor hun optreden. En terecht.

We brachten zo’n beetje hetzelfde programma als de week ervoor bij Cultuur op de Hoek, met twee andere nummers in het tweede blok. Door de verwachte warmte waren de jasjes al achter gebleven in het JMC, maar de dikke zwarte broeken en de verdere donkere aankleding pasten niet bij dit weer. Eigenlijk moet de Big Band zich ook aanpassen aan de klimaatverandering. De laatste vier optredens in de zomermaanden gaven dat al aan. Vorig jaar bij Cultuur op de Hoek na de eerste nummers verdere gespeeld zonder jasje, bij Voorstraat noord het jasje weliswaar aangehouden, maar de temperatuur had ook toen een jasloos optreden mogelijk gemaakt. En nu twee weken achter elkaar zonder jasje gespeeld. Als we in de kersttijd een apart uniform hebben, dan lijkt het me toe, dat we ook een zomerdracht moeten hebben, aangepast aan de temperatuur. Zeker nu door klimaat-verandering we vaker hogere temperaturen in de zomermaanden zullen hebben. En laat nou prominent op de agenda staan van de volgende bestuursvergadering: kleding. Dus wordt er in ieder geval over gesproken. Wat het oplevert……?

En nou die andere helft van de vraag in de titel, hoe ver het was. Nou, eigenlijk niet ver. Er waren maar  ongeveer zo’n vijftig passen nodig en dan was je bij het terras voor een lekkere koud biertje of koude frisdrank. Dat hadden we wel verdiend……

En wat de foto hieronder betreft: er mocht gedanst worden….