Op 9 september speelden we voor het zoveelste jaar op het Voorstraat Noord Festival. Het derde optreden deze zomermaanden en het derde optreden onder hoge temperaturen. Op  deze zaterdag werden temperaturen verwacht van dertig graden. Het deel van de Big Band dat in de zon stond of zat kreeg de volle zonkracht over zich heen. Dan is het peentjes zweten, zoals in het in de volksmond wordt genoemd. Dus het werd het ook het derde optreden waarbij de witte jasjes niet werden gedragen. Wat overblijft is een kleurloos donker geheel dat detoneert met de lichte en vrolijke kleuren in de kleding van de voorbijgangers.

Nu gaat het niet om wat we aanhebben, maar om wat we laten horen. Ondanks de warmte was dat zeker het aanhoren waard. Met Gerard Groot die zich enthousiast op de zangnummers stortte. Aanvankelijk was het nog de vraag of we wel zouden kunnen optreden, door een aantal afzeggingen voor deze dag. Door te vragen om een vroege start hadden we in ieder geval nog onze bassist bij ons, die direct na ons optreden moest vertrekken voor een familiefeest in het oosten van het land. Bij de saxen waren Heike, Herman en Roel niet aanwezig. Gelukkig was Maarten bereid om de plek van Roel in te nemen op de tenorsax en Jan had een dubbelrol, hij gaf begin en einde van de nummers aan en speelde verder op de altsax mee. Het was bekend dat twee van de vier trombones niet aanwezig zouden zijn. Kort voor de dag van optreden liet Wim van Doorn weten dat door omstandigheden waarop hij geen invloed heeft, hij niet aanwezig kon zijn. Dus bleef over Johan. In z’n eentje vulde hij de trombonepartij in en complimenten aan hem, hij heeft dat uitstekend gedaan. Ook in de crew waren er problemen. Jan-Pieter en Thomas waren niet beschikbaar op deze dag en Oscar, weer dankzij de vroege start van het optreden, kon alleen bij het begin aanwezig zijn. Daardoor was er in iedere geval één persoon aanwezig die ervaring had met het materiaal vervoer, het opzetten van het geheel en de geluidsregistratie. Het is fijn als je in je kennissenkring iemand weet die vaker gewerkt heeft met geluidsapparatuur. Zo werd via Jan-Pieter Erik benaderd en hij was bereid om op deze middag bij het optreden achter de knoppen te zitten. Zo hadden we alles bij elkaar toch nog een werkbaar geheel op de been gekregen. Ook nog vermelden dat dit optreden voor Ton Steehouwer zijn debuut bij onze Big Band was.

Maar die warmte. Het wordt tijd om een hitteplan op tafel te leggen. Als dit niet controversieel wordt verklaard dan kunnen we in het bestuur nadenken over wat we in vergelijkbare situaties kunnen doen. Want gezien de klimaatcrisis moeten we er maar rekening mee houden dat we in de zomermaanden meer met dit soort temperaturen te maken zullen krijgen. Al zijn er weinig dingen die je ertegen kan doen. Maar optreden in een dikke zwarte winterbroek is één van de dingen waar je vraagtekens bij kunt zetten. Je kunt je mondstuk in de koelkast leggen en gewikkeld in folie meenemen naar een optreden, dan heb je in ieder geval een koud onderdeel aan je mond, al is dat maar voor even. Wie er ideeën heeft over wat we kunnen doen, schroom niet om je te laten horen. Belangrijk is dat ons spel er niet echt onder te leiden heeft gehad. We hebben zeker een aanvaardbaar programma ten gehore gebracht tot en met het nummer dat we als toegift gaven en dat we nog maar kort hiervoor op de lessenaar hebben gehad Enter Sandman. Zo hebben we ook deze middag laten horen dat we als band nog altijd bezig met het verhogen van het spelpeil.